Sigorta Kefilim Olurmusun
İngiltere’de yeni bir uygulama: Sigorta kefilim olur musun?Sigorta sektörünün yıkıcı uygulamalarla dönüşüme uğradığı bu günlerde çıkan en heyecan verici fikirlerden biri de İngiltere’deki “sigorta kefili” yöntemi. Kendisine kefil bulan sigortalıların düşük prim vermesinin yolunu açan bu uygulamada, sigortalının kaza yapması durumunda tazminatın önemli bir kısmı kefillerden alınıyor. Kefil olmayı seçenlere ise yeni sigorta kriptoparası “IPL” veriliyor.
Dünyada blockchain ve kriptoparalar bu kadar konuşulurken sigorta sektörünün de geride kalması beklenemezdi. Yakın dönemde büyük bir dönüşüm sürecine giren sigorta sektöründe sayısız insurtech ortaya çıkıyor ve büyük yatırımlar topluyor. Bunlardan biri olan InsurePal ise, sigortacılığa çok farklı bir bakış getirmeyi planlıyor. Risk seçimi ve sahtekarlığın engellenmesi konularına radikal bir çözüm getiren platform bunu yaparken “sosyal filtreleme” kullanıyor. Sosyal filtreleme işleminin önemli bir parçası ise InsurePal (IPL) coin’i.
İngiltere’de önümüzdeki 6 ay içinde heyecan verici yeni bir sigorta oluşumunun faaliyete girmesi bekleniyor. Blockchain üzerine kurulmuş olan InsurePal platformu “dağıtılmış sosyal filtreli sigorta” satmak isteyen sigortacıları bir arada toplayacak. Daha basit anlatmak gerekirse; sigorta yaptırmak isteyen kişinin ailesi ya da arkadaşlarından “kefil” olmaları istenecek.
InsurePal’ın kurucu ortaklarından Matt Peterman ve Tom Volk, alışık olduğumuz sigorta modelinin değiştirilmesi gerektiğine ve yıkıcı uygulamalar için müsait olduğuna inanıyor. İkili, eşler arası olarak adlandırılan, riskin eşler arasında bölüştürüldüğü “p2p” sigorta modelinin riskin üstlenilmesinde daha efektif olacağını ve bu yöntemin müşterilerden istenilen primleri düşüreceğini savunuyor.
Daha önce Allianz, Fosun ve Groupama gibi sigorta devleriyle çalışmış olan InsurePal kurucuları, kariyerleri boyunca çok büyük boyuttaki sigorta suistimallerinin sigorta şirketlerine ve sektöre verdiği hasarı bizzat deneyimlemiş isimler. Dediklerine göre, ABD’de 1000 dolarlık trafik sigortası priminin yaklaşık 700 doları hasara gidiyor. Bunun ise yaklaşık %10’unu sigorta suistimalleri oluşturuyor.
Sektör suistimal sorununu çözmek için Big Data ve telematik gibi uygulamalara milyon dolarlar aktarıyor. Ancak, bu uygulamalar suistimalleri engellemede başarılı olduğu kadar, müşterilerin özel yaşantılarına da girmiş oluyor. Müşteriler de yaşamlarıyla ilgili bilgilerin sigorta şirketlerinin elinde olmasından rahatsız oluyor. Telematik uygulamaları aynı zamanda oldukça pahalıya gelebiliyor. InsurePal, sektördeki bu çıkmazı açmak için iddialı bir adım atıyor.
SOSYAL FİLTRELEME
Geliştirilen sosyal filtreleme modeli, daha etkili, daha ekonomik ve kişilerin özel hayatına daha az karışan bir çözüm sunuyor. Bu çözümün aynı zamanda sürücülerin ödediği primleri de düşürmesi bekleniyor. Sistem şöyle işliyor: Her yıl aracının trafik sigortası için 1000 dolar ödeyen birine, aynı poliçe 600 dolara veriliyor. Ancak, poliçe sahibinin ailesinden birinin ya da bir tanıdığının poliçe için “kefil” olması, yani poliçe sahibinin sürüş alışkanlıklarına güvendiğini söylemesi gerekiyor.
Örnek olarak; Ali, arkadaşı Fatma’yı kefili olmaya ikna etti diyelim. Fatma, kefil olmasıyla beraber 100 dolar değerinde InsurePal coin’i (IPL) kazanıyor. Bu coinler hemen kriptopara borsasında satılabildiği gibi, InsurePal ile anlaşmalı olan kuruluşlarda ve platformlarda para olarak kullanılabiliyor. Bununla beraber, kriptoparanın değerinin dolar karşısında giderek artması olasılığı da bulunuyor.
Bu modelde, Fatma anında bir bonus alırken, Ali de ucuz primle trafik sigorta sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor. Tabii, kefil olunan Ali’inin kendi kusuruyla bir kazaya karışması sonunda durum değişiyor. Eğer Ali, kusurun kendisinde olduğu bir kazaya karışırsa, oluşan hasarın 550 dolarlık kısmını Fatma ödemek durumunda kalıyor. Bu sebeple de Fatma’nın Ali’nin kefili olması için, Ali’nin güvenilebilir ve kazaya yol açacak davranışlarda bulunmayan (en azından kendi hatasıyla) biri olduğuna inanması gerekiyor.
Bu plan Ali’nin kendine kefil olacak birden çok kişi bulduğu durumda modifiye edilebiliyor ve indirim oranı daha da artıyor. InsurePal kurucularının mottosu “Arkadaşlarınız size güveniyorsa, biz de güveniyoruz” şeklinde. Aynı zamanda 500 dolarlık tazminata bulaşmak istemeyen kefiller de ellerini altına koymak istediklerini miktarı seçme özgürlüğüne sahip.
SUİSTİMALE PSİKOLOJİK YAKLAŞIM
Sosyal filtrelemenin etkisi, kaza yaptığını da arkadaşlarınıza etkisi olacağını bilmenizden geliyor. Bu nedenle sürücüler, kefillere zarar gelmesini engellemek için sürüş davranışlarını değiştirmeye gayret gösteriyor ve daha az kaza yapıyor. Bunun yanında sürücüler, kefil olan tanıdıklarıyla ilişkilerinin bozulmaması için küçük hasarları bildirmekten de çekiniyor. Diğer bir etkisi de riskli sürücülerin kefil bulmakta zorlanmaları ya da bulamamaları nedeniyle kendiliğinden elenmesi. Böylece, sosyal filtreleme sayesinde riskli sürücülerin elenmesi ve hasarın azalmasıyla beraber sigorta şirketi de daha düşük fiyatlara poliçe sunabiliyor ve döngü devam ediyor.
InsurePal’ın ortaya koyduğu yeni sistem sigortacılığın geleceği için büyük bir potansiyel vaat ediyor. Önümüzdeki yıllarda, bu girişimin sonuçlarıyla beraber sektörün yeni neslin de sevdiği gibi “sosyal” bir hal aldığını görebiliriz. Daha geniş bir pencereden bakarsak, bu durum dünyada kazaların azalmasında da büyük bir rol oynayabilir.
GENÇ SÜRÜCÜLERİ SEVİNDİRECEK
Denenen yeni sigorta modeli özellikle genç sürücüleri hedefliyor. Kaza geçmişi olmasa da genç sürücüler, trafik sigortası yaptırırken yüksek primler ödemek zorunda kalıyor. Şirketler, bu sürücüleri “riskli” olarak değerlendiriyor. Yeni sistemde kendine kefil bulabilen genç sürücüler astronomik primler ödemekten kurtuluyor. Bununla beraber, sürücülerin sürüş hayatlarına kefil sistemiyle başlamaları sürüş alışkanlıklarının da doğru yönde gelişmesine destek oluyor.